מה הם טונים איזוכרונים?
טונים איזוכרוניים הם סוגי צלילים הנמצאים
בשימוש בטכנולוגיית האימון המוחי או אימון גלי המוח או Brainwave Entrainment;
אימון שעושה שימוש בנטייה של המוח שלנו, להסתנכרן בהתאם לגירוי קולי חיצוני. הגירוי האיזוכרוני מותאם לטווח הגלים שמצויים באופן טבעי במוח, ומטרתו להביא את המוח לפעול בתדרי גלים מסוימים על פי רצוננו. השיטה הזו יעילה משום שהמוח מייצר באופן טבעי גלים ותדרים בהתאם למצב התודעתי שלנו. לדוגמה – אם אנו במצב רגוע, המוח שלנו ייצר גלי אלפא, הנעים בין בין 8-12 הרץ. כשאנו במצב טראנס מדיטטיבי או בזמן חלום, המוח ייצר גלי תטא- בין 4-8 הרץ. (הרץ או Hz -מבטא את מספר הסיבובים של גלי המוח בשנייה).
כשמאזינים לצלילים איזוכרוניים שמשלבים את התדרים הללו, המוח מאמץ את התדר החיצוני ומסתנכרן לפי גלים אלו, והיתרונות בכך ניכרים.
למשל – מחקר גילה שנזירים טיבטיים מצליחים לייצר גלי תטא במוח על פי דרישה – לאחר מספר שנות אימון. לעומת זאת, האזנה לטונים חיצוניים יכולה להכניס את המודט למצב גלי תטא, תוך דקות ספורות (אחרי זמן מסוים של אימון). מסיבה זו, אנשים רבים מוצאים שקל להם יותר להיכנס למצב תודעתי של רגיעה או מדיטציה, תוך האזנה לצלילים איזוכרוניים.
צלילים או טונים איזוכרוניים הם פולסים של סאונד במרווחים שונים, שבאים והולכים לפני תבנית מדויקת; איזוכרוני משמעותו – שווה בזמן. הם התגלו על ידי ארתורו מאנס Arturo Manns במחקר שפרסם בשנת 1981, וגרר אחריו שורה של מחקרים נוספים, והם הופכים לאט לאט להיות הטכנולוגיה המובילה בתחום האימון המוחי. הפולסים הללו חוזרים על עצמם בתדרים שונים ומגוונים, בהתאם למטרה בה משתמשים בהם. שלא כמו צלילים בינוראלים, כול פולס ניפרד מזה שבא אחריו, מה שמקל על המוח לעקוב אחר הקצב והופך את הצלילים האלו ליעילים מאוד במסגרת האימון המוחי.
למרות שצלילים איזוכרוניים אינם נפוצים כמו צלילים בינוראלים, חוקרים מראים שיש בהאזנה להם יתרונות רבים.
שלא כמו בטונים הבינוראלים שיכולים להטמע ברקע ולהישמע בקושי- צלילים איזוכרונים צריכים להישמע היטב כדי להיות אפקטיביים, כך שקשה יותר לשלב אותם במוזיקה קיימת.
כשאתם מאזינים לנעימה עם טונים איזוכרוניים- אתם תשמעו אותם ברקע, ויש אנשים שזה יפריע להם. עם זאת זה חיוני כדי ליצור מצבי תודעה שונים. כמו בכול האזנה פסיכו-אקוסטית*, נדרש אימון ותרגול של המוח, כדי להתרגל לסאונד. בנוסף, צלילים איזוכרוניים ישתנו במהלך ההאזנה. זה יתחיל על פי רוב בטונים המשקפים את מצב המוח העירני (בתא), ומשם הם יתקדמו לאורך ההאזנה עד שיגעו לטון הרצוי למשל אלפא או תטא. לרוב, השימוש בצלילים אלו הוא עד תדר גלי דלתא. כאשר חוצים את תדר גלי הדלתא, ניתן להשתמש בהם, אך רוב האנשים מוצאים שהתדר הנמוך מציק להם באוזן ולכן רוב הרצועות המשלבות גלי דלתא (מצב שינה) משתמשות לרוב בטכנולוגיה בינוראלית.
מה ההבדל בין טונים איזוכרוניים וטונים בינוראלים?
טונים בינוראלים התגלו ב-1839 על ידי המדען הגרמני Heinrich Wilhelm Dove, והוצגו לציבור רק ב- 1973, כש Dr. Gerald Oster מדען אמריקאי פרסם עליהם מאמר באחד ממגזיני המדע הנודעים בארה"ב- Scientific American magazine. הרעיון אחרי צלילים בינוראלים הוא פשוט – משמיעים לכול אוזן תדר צליל שונה והמוח מסתנכרן להפרש בינהם. למעשה בדרך זו ניתן להציג כול תדר שרוצים למוח.
הטונים האיזוכרוניים, התגלו לעומת זאת רק לאחרונה בשנת 1981 כשהחוקר ארתורו מנס- Arturo Manns, פרסם מחקר שהציג את הטונים האיזוכרוניים כטיפול בפולסים שנדלקים ונכבים על פי תבנית מסוימת כדי להשיג תגובה מגלי המוח. במחקר הוא ערך השוואה בין הטונים הבינורלים לטונים האיזוכרוניים, והגיע למסקנה כי בעוד שחלק מהנבדקים לא הרגישו כלל בהשפעה של הטונים הבינוראלים – כול הנחקרים דיווחו על השפעות שונות, בעקבות האזנה לטונים איזוכרוניים.
מחקרים נוספים שבאו לאחר מכן, הראו שטונים בינוראלים משפיעים רק על ערוץ השמיעה והמוח, בעוד שטונים איזוכרונים ומונורלים משפיעים על כול הוויברציות של הגוף, בהאזנה ללא אוזניות. דוגמא טובה לכך היא אנשים חרשים שיכולים לזהות תדרי סאונד על סמך ויברציות שהם קולטים בגוף.
איך להאזין לטונים איזוכרוניים, ולמה לצפות?
קיימים כיום בשוק טונים איזוכרונים מסוגים שונים המותאמים כמעט לכול מצבי התודעה של המוח. חלקם מיועדים להרגיע, וחלקם למלא באנרגיה. אפשר להאזין לטונים ברגיעה ובעיני
ים עצמות ואפשר גם לשים את הרצועה ברקע, בזמן שאתם עסוקים בגלישה ברשת, בעבודות הבית וכד' (בתנאי שאינכם נוהגים או עושים משהו שיכול לסכן אתכם).
האזינו להבדלים בין הטונים השונים לאימון גלי מוח:
הטונים שמוצגים כאן למוח, הם טונים שהוא כבר חווה בעצמו לפרקים. זהו בסך הכול כלי שעוזר לו להגיע למקום הזה בצורה מהירה. כמו בכול טיפול, גם כאן חשובה הכוונה שלכם להגיע למצב בו בחרתם. יש רצועות שירגיעו אתכם ויש כאלו שיעזרו לפוקוס, אך זהו רק הצינור שיעזור לכם להגיע לשם מהר יותר… כאשר אתם במצב הרצוי, השאלה הנשאלת היא מה תעשו כדי לקרב את עצמכם למטרות שלכם?
האם תבחרו במדיטציה? בויזואליזציה? בלימודים או עבודה? הכול אפשרי.
יש רצועות שתרצו להאזין להן לפרקים כשאתם רוצים להירגע, ויש כאלו שעדיף להאזין להן פעם ביום או בכמה ימים כמו העלאת ה-IQ, שיפור יכולת מנטלית או מדיטציה עמוקה. כמו בכול תרגול, עליכם לבחור את הרצועה המסוימת כדי לחזור ולאמן את השריר (שהוא גל המוח או הלך הרוח המבוקש). אתם יכולים גם לבחור רצועות של גלי מוח קבועים כמו אלפא או טתא ולהאזין מידי יום כדי לאמן את המוח להיכנס למצב זה מהר יותר, כך שבהמשך- לא תזדקקו לרצועה.
יתרונות בהאזנה לטונים איזוכרונים:
• השפעה מידית לרוב מהאזנה ראשונה.
• מעניקים אנרגיה, אופטימיות ותחושת רווחה.
• מעלים יכולת יצירתית, יכולת פתרון בעיות, ופוקוס.
• מורידים סימפטומים של דיכאון וחרדה.
• מקנים תחושת שלווה.
• מעניקים אפשרות למדוט ולחוות מודעות גבוהה יותר עם מעט מאוד תרגול.
• משפרים את היכולת לדמיין בצורה עשירה וחיה יותר, ומעצימים רגשות חיוביים.
• מגבירים יצור הורמונים וכימיקלים "טובים", כמו סירוטנין אנדורפינים ומלטונין שעוזר לשינה.
• נותנים תחושת איזון כי הם גורמים לשתי ההמיספרות לעבוד בסנכרון. מצב זה נקרא, סינכרון המיספרי או hemispheric synchronization, והוא נחשב המצב של מוח גאוני.
ומה עם השפעה לטווח ארוך?
חשוב להבין שהמוח שלנו משתנה כול יום ועובר בין כול סוגי הגלים, כך שההשפעה בהאזנה היא נקודתית יותר. אך אם תאזינו מידי יום משך תקופה של 3 שבועות, המוח שלכם ילמד להגיע בקלות רבה יותר למצב שאתם מבקשים גם ללא גירוי חיצוני, כך שתוכלו לתרגל את ההרגשה גם ללא צורך בהאזנה. כול התכונות הללו הוכחו מדעית במחקרים רבים- שחלק מהם תוכלו למצוא כאן
האם זה בטוח להאזין לטונים וצלילים איזוכרונים?
יש הרבה רצועות של טונים איזוכרוניים בשוק. הטובות שבהן מתחשבות גם במצב פיזיולוגי וגם במצב פסיכולוגי. ההמלצות הן – לא להאזין בזמן נהיגה, לא להאזין לטון מסוים יותר מפעם ביום, ולא להאזין לטונים שונים אחד אחרי השני. בנוסף, אין להאזין עם יש לך התקפים או אפילפסיה. קחו בחשבון שיתכן גם שימוש לרעה, למשל: תתבוננו באנשים שחווים לחץ כרוני בעקבות עבודה קשה, דאגות או מחסור בשינה. כול אלו יכולים להוביל לדיכאון או למחלה פיזית וזה קורה כי הם מאמנים את המוח שלהם לפעול בלי הפסק במצב גלי ביתא גבוה, בלי לתת לו לנוח ולהתאושש עם גלים רגועים יותר.
כמו בכל טכנולוגיה טיפולית, כלל האצבע הוא התחושות שלכם במהלך ההאזנה.
אם ניסיתם להאזין לטון מספר פעמים ולא חשתם בנוח או קיבלתם כאב ראש, אל תתעקשו. כמו כול טכנולוגיה, ההשפעה החיצונית קשורה באינדיבידואל ובעולמו הפנימי, ולא כול רצועה תתאים לכם. תתנסו, תחקרו או תתייעצו עם הרופא שלכם, עד שתמצאו מה מתאים עבורכם. בנוסף, יש רצועות מסוימות שלא מומלצות לכול אחד אלא רק למי שכבר מתרגל מדיטציה ומורגל יותר לשליטה בגלי המוח. למשל רצועה שמיועדת לעורר את הצ'קרות, יכולה להרגיש לא נוח למי שלא יודע מה הן צ'קרות או לא מודע ורגיל לעבוד איתן. זה קורה משום שגוף לא מאומן, מכיל המון "קשרים" וחסימות אנרגטיות, ויש טונים (תדרים) שלא ירגישו לו בנוח. זה לא בגלל הטונים, אלא בגלל שניסיתם משהו שהוא מתקדם מידי עבורכם. לרוב האנשים לא תהיה בעיה עם הטונים, אך תמיד עדיף להתנסות ואז להחליט למה להאזין.
לסיכום:
טונים איזוכרוניים הם טכנולוגיה שמאמנת את תדרי הרטט של המוח באופן טבעי, באמצעות גלי קול.
הם מאפשרים לך לחוות מצב תודעה גבוה שהוכח שהוא יעיל להתרגעות, למידה, שחרור מלחץ, יצירתיות וסיוע לשינה. זו למעשה דרך "לעשות מניפולציה" על המוח כדי לקבל את היתרונות המלאים של המדיטציה, בפחות מאמץ ובמהירות יחסית. מחקרים הוכיחו שהם מורידים לחץ, מעלים יצירתיות, יוצרים הלך רוח חיובי, עוזרים לפיתוח מערכות יחסים, ממוססים חסימות רגשיות והתנגדויות שעוצרות אתכם מלהצליח, ועוד ועוד. למרות כל האמור, זכרו שמטרת התדרים היא להביא את המוח שלכם למצב של פעולת גלים יעילה שתסייע לכם לקדם את המטרות שלכם, אך כדי להשיגן, תצטרכו גם לטפל קודם בחסמים הספציפיים שלכם, וכמובן להציע פעולות בפועל, שתקדמנה אתכם לעבר המטרה.
*Psychoacoustics פסיכו אקוסטיקה – מדע המוקדש להשפעת הסאונד על הפסיכולוגיה והפיזיקה שלנו, וחוקר את השפעות ההאזנה על המוח, (כולל תדרים שהאוזן אינה שומעת). למאמר על סוגי אימון בתדרים לגלי מוח
כמה מילים על טונים איזוכרוניים וחוויה חוץ גופית או "חלום צלול"
המטרה הראשונה של ההאזנה לטונים היא להוריד מתח ולחוות מדיטציה עמוקה. יש מוצרים רבים בתחום שמסייעים ל"חלום צלול" lucid dream ומעניקים out of body experiences או (OOBE) חוויה חוץ גופית (חח"ג) או – אסטרל פרוג'קשיין: – astral projections (התעתקות לכוכבים או הקרנה אסטרלית). כל אלו למעשה מתארים את יציאת התודעה מהגוף כשהיא משוטטת מעל הגוף הפיזי תוך צפייה בו, או משוטטת במימדים אחרים. שני תחומים שקשה להגיע אליהם בלי אימון רב. הם מקילים על חווית ההתנתקות, שבה אנו שוכחים את מה שקורה מסביב ומוותרים על הדיבור הפנימי האובססיבי לטובת מצב "נקי ממחשבות". כבר הוכח שלחוות מצב זה על בסיס יומי, יעניק לכם יתרונות רבים כמו רגיעה, פוקוס ושמחה, שיש להם השפעות לטווח ארוך על הגוף הפיזי והמנטלי.
דוגמה להאזנה – טונים בינוראלים ואיזוכרונים המסייעים לחלום צלול ("חצלול"):
רוצים להאזין לעוד רצועות עם תדרים לאימון גלי מוח? לרצועות התדרים בחנות המדיטציות.
פורסם לראשונה: אפריל 2013
היי רינת,
האם ניתן להאזין לתדרים איזוכרוניים במצבים של גיל המעבר שבהם יש עליות וירידות במצב הרוח והתקפי חרדה הכוללים רעידות פיזיות נראות לעין?
התשובה היא כן עינב. מותר להאזין לכול סוגי התדרים בגיל המעבר, זה אפילו יכול לתרום לרגיעה.
יש צלילים שגורמים לויברציות עצומות ושיתוק שינה. זה בהתחלה מפחיד אך ברגע שמבינים שזה לא יכול לפגוע בנו, הפחד נעלם ואז חוויות כגון הקרנה אסטרלית וחוויה חוץ גופית תשנה את תפיסת עולמנו…