החורף כבר בפתח, ואיתו הימים שהולכים ומתקררים,
ושעות האור שהולכות ומתמעטות. חלק מאיתנו חווים בתקופה זו, ירידה משמעותית באנרגיה ובמצב הרוח, שנדמה שהולך ומתדרדר, ככל שהיום הולך ומתקצר. אם גם אתם חווים "דיכדוך חורפי", בלתי מוסבר, עייפות, חוסר אנרגיה ועצבנות באופן כללי, יתכן שזה קשור לרמות הסרוטונין בגופכם. לתופעה הזו, יש אפילו שם מדעי: "הפרעה רגשית עונתית" או SAD: Seasonal Affective Disorder
הסרוטונין המכונה בספרות גם "הורמון המורל", הוא כימיקל המשמש כמוליך עצבי, (נוירוטרנסמיטר) ותפקידו לתווך ולהעביר מסרים בין תאי העצב בגוף לבין עצמם, ובינם לבין איברים שונים כמו שרירים, בלוטות ועוד.
הוא מיוצר במוח מחומצות אמינו שהמרכזית בהן היא טריפטופן, בעיקר בעקבות חשיפה לאור השמש, כאשר קרני השמש הפוגעות בקרנית העין, מיצרות סדרה של תהליכים והפרשת של הורמונים הקשורים לעוררות במוח. לחילופין, תפוקת הסרוטונין בגוף הולכת ופוחתת בחודשי החורף, כשהחשיפה שלנו לאור יום הולכת וקטנה.
הסרוטונין הוא אחד המוליכים החשובים ביותר בגוף. הוא אחראי על תפקודים שונים, פיזיולוגים ופסיכולוגים, ואין תא אחד במוח שלנו, שאינו מושפע ממנו. על אף שהוא מופק במוח, רוב אספקת הסרוטונין בגופנו נמצאת במערכת העיכול, במערכת העצבים המרכזית וההיקפית ובטסיות הדם.
הסרוטונין אחראי יחד עם עוד הורמונים כמו אנדורפין, דופמין, אוקסיטוצין, ונוראדרנלין, על מצב הרוח שלנו ועל תחושת ההנאה (כללית ומינית), על תחושת התיאבון והשובע, על הזיכרון, על שיכוך כאבים, על וויסות טמפרטורת הגוף, ועל מחזורי השינה.
רמה גבוהה יותר של סרוטונין, תשפר את מצב הרוח שלנו, תפחית כאבים, תחושת רעב, ויצר אלימות, ותשפר את שנת הלילה ואת תחושת הסיפוק מסקס.
רמה נמוכה מידי של סרוטונין, יכולה לגרום למחסור בשינה, תחושת דכדוך עד דיכאון, חרדות, תחושת רעב מוגברת, רגישות לכאב, לקור וחום, ואף התקפי זעם או פניקה. מחקר שבוצע בבריטניה ב-2007 מצא שרמה נמוכה של סרוטונין אצל גברים תתבטא יותר בעצבנות ואימפולסיביות בעוד שאצל נשים, היא תתבטא בדכדוך עד דיכאון.
מוזיקה קצבית עם תדר מעורר סרוטונין:
הסרוטנין משמש גם ליצור הורמון המלטונין שאחראי על השינה שלנו, ומיוצר בבלוטת האצטרובל במוח.
שני ההורמונים הללו, משתחררים מאותו אזור במוח ומשפיעים על השעון הביולוגי שלנו. ככול שהחשיפה שלנו לאור השמש הולכת ויורדת בחורף, כך יקטן יצור וספיגת הסרוטונין בגוף, ויגדל שחרור המלטונין, מה שישפיע על עייפות גבוהה ורצון לישון.
ישנן דרכים שונות להעלות את רמות הסרוטנין בגוף בחורף, מלבד חשיפה מוגברת לאור השמש (גם אם חורפית), בינהן – תזונה מותאמת, התעמלות אירובית, טיפול ביונים שליליים (למשל בחדרי מלח), טיפולים באור והאזנה לתדרים לאימון גלי מוח. חשוב לציין שלמרות שלא ניתן למדוד את רמות הסרוטונין במוח, ניתן למדוד אותן בדם, לרוב באמצעות בדיקת שתן.
ניתן גם (אם כי פחות מומלץ) לעודד ספיגת סרוטונין דרך טיפול תרופתי. למעשה חלק גדול מהתרופות בהן משתמשים היום כטיפול נוגד לדיכאון, מכילות SSRI או מעכבי קליטה חוזרת סלקטיבים של סרוטונין, כשמטרתן לגרום להעלאת ריכוז הסרוטונין בסינפסות ולהגברת השפעתו במסלולים העצביים במוח. שימו לב שאחת מתופעות הלוואי הנדירות של תרופות אלו, היא עודף בסירוטונין והיא נקראת "סינדרום הסרוטונין", כאשר צריכה גדולה מדי של נוגדי דיכאון יכולה לגרום לאישפוז עקב קצב פעימות לב מוגבר, חום, הזעה, שינוי חד בלחץ הדם, סחרחורות, התכווציות בחילות ואפילו הזיות.
אז אם גם אתם חשים ירידה אנרגטית בחיוניות ובשמחת החיים שלכם בחורף, האזינו ל-5 דקות של מוזיקה אפריקאית קצבית, משולבת בתדר איזוכרוני לאימון גלי מוח, המעודד את רמות הסרוטונין ומעלה את מצב הרוח. ניתן גם לרכוש את התדרים באורך מלא במסגרת: חבילת התדרים לטיפול בסטרס – בחנות המדיטציות.
ושיהיה לכולנו חורף קל ונעים.
פורסם במקור: 19 בדצמבר 2016
רינת יקרה,
הסימניות שלי מלאות במדיטציות שלך.נעזרת בהן המון!
קודם כל – תודה גדולה.
לכל מצב אני מוצאת איזו מדיטציה ומאד נעים לשמוע את קולך ובכלל…
רציתי לשאול לגבי המדיטציה הספציפית הזאת.
שמעתי אותה כבר מזמן ותמיד היה לי טוב איתה.
עכשיו בימי הקורונה כשאני לבד עם עצמי,הגעתי למצב שאפילו אין לי חשק להתלבש ולצאת.
זה שבוע שלא יצאתי מהבית,אתמול והיום ניסיתי אבל הייתי כמו תקועה עם מסמרים ולא הצלחתי.
רוצה כל הזמן לישון בשעות לא שעות ובלילה לא ישנה מספיק.
המצב הזה כבר נמשך כמה חודשים טובים,אבל נדמה לי שזה מחמיר כי אני כבר לא נכנסת לראות חדשות כדי לא להכנס למצב
של הפחדות מכל הכיוונים. הקשבתי פעם אחת למדיטציה וזה עזר לי קצת להתעורר.
ראיתי בתגובות שאת ממליצה לשמוע מספר פעמים ביום [עד שעה – 20 דקות כל פעם].
היות והמדיטציה שמובאת כאן היא בת 5 דקות,האם אפשר לעשות אותה פעם אחרי פעם,או אחרי חצי שעה ויותר ולסכם הכל לשעה ביום?
יש לי גם בעיה של קוצים…. אני לא מסוגלת לשבת הרבה זמן,כך שחמש דקות גם טובות לי בהפסקות.
האם זה בסדר? אשמח לעצתך.
בברכת תודה וערב טוב ♥
היי יקרה, כן את יכולה לסגור את הסרטון בלולאה ולהקשיב לו אפילו ברקע. את לא חייבת להתרכז אז כאמור, גם אם לא תשבי ותאזיני במדיטציה זה בסדר. בהצלחה.
שלום רינת אני יזמית חברתי הקמתי את מיזם האימוץ והאומנה. חלק מהתירגול כולל שימוש במוסיקה. אחת האימהות שיתפה קישור לדף הזה אני מאד מודה לך. מוזמנת להיות בקשר. שרונה דוכנה.
הי רינת
יופי של מוסיקה. יש עוד מהסגנון הזה? ( הקצבי והמעיר)
מחולל פלאים איך מורידים את המוסיקה המקצבית הזאת. תודה אוסי
הי רינת 🙂
נהנה מהמדיטציות שלך
תודה!
האם יש הסבר מדעי לאיך המוזיקה הספציפית הזו משפיעה על רמת הסרוטונין במוח? תודה
התדרים משפיעים על קצב גלי המוח ובהתאם על יצור חומרים כימיים בגוף.
היי שמעון, השאלה שלך לא כל ברורה. כן, תרופות לדיכאון לא תמיד עובדות. זה קשור למבנה המוח השונה מאדם לרעהו.
כן מומחי שיווק שונים מנסים למכור לנו דברים שונים, מה שמטיל עלינו את האחריות לבדוק, לחקור ולקרוא לפני שקונים כל דבר. אני לא יכולה להגיד לך מה אמיתי ומה לא כי לדעתי אין דבר כזה…אתה פשוט צריך להתנסות ולראות איך אתה מרגיש-זה הכל (וגם מומלץ לנסות משך זמן כדי לראות הבדל). המערכת הרגשית, אף פעם לא טועה. ומלבד זאת, תנוח דעתך, אני לא מוכרת כאן כלום.., הבלוג הזה הוא המתנה שלי עבורך ועבור כל ומי שזה מעניין אותו, אז אולי פשוט תיכנס ותהנה מהמדיטציות, ותמיד אשמח לשמוע את דעתך אחרי:)
תשמעי רינת אשמח אם תוכלי לפרט קצת יותר
אסביר ישנם הרבה מאוד מחקרים והרבה מאוד זה נראה לי יכול להיות מבורות שקר מוחלט לדוגמה אני מכיר משהו שלוקח תרופות נוגדות דיכאון
וזה בהחלט לא עוזר לו למרות שאנשי השיווק יגידו ש..זה עובד וזה עוזר
אז השאלה שלי אליך איך אני יכול לדעת בוודאות מה נכון ומה לא
על מה אפשר לסמוך ועל מה לא??
האם אני צריך לעבור על כל המדיטצייות ולנסות ולנסות עד שאני אמצא מה שעוזר לי או שיש אפשרות אמיתית להבדיל בין מחקר אמיתי למחקר מזויף
כי בתאכלס אני עוקב אחריך קצת ושם לב שהאתר מאוד מושקע מאוד יפה סרטונים יפים איכותיים מקצועיים
ואני שואל את עצמי האם זאת עוד שיטת שיווק ידועה שכולה תלויה במוסכמה שההחלטות של האנשים פועלים ממניעים רגשיים ופשוט בא נפתה אותם ו נאכל אותם (סליחה על הביטוי)
אשמח איך אוכל להבדיל?בכל אופן ממש תודה רבה על ההשקעה הגדולה שאת משקיעה
היה לי כיף לשמוע וזה שימח אותי והעלה
לי אנרגיות חיוביות
היי יובל, המדיטציה עם תדרים מעוררי סרוטנין רק תעיר אותך 🙂 זאת מטרתה. נסה את המדיטציות ללילה:
https://www.meditationlibrary.net/%d7%a4%d7%aa%d7%a8%d7%95%d7%9f-%d7%9c%d7%a0%d7%93%d7%95%d7%93%d7%99-%d7%a9%d7%99%d7%a0%d7%94-%d7%90%d7%95-%d7%90%d7%99%d7%a0%d7%a1%d7%95%d7%9e%d7%a0%d7%99%d7%94/
שלום רינת רציתי לשאול מה עושים במצב שהגוף לא כל כך עייף ונרדם בשעות קצת מאוחרות וזה דופק לי את היום שאחרי זה ואין לי פתרון אפילו שאני עושה את המדיטציה זה רק מעייף אותי ולא מרדים ממש !
האם כדור שינה הוא פתרון טוב לשינה מיידית או עדיף פתרון טבעי ופנימי ?
לתקופה של כמה זמן מומלץ להאזין לזה וכמה זמן במשך היום?
מומלץ להאזין נקודתית כשחשים צורך באנרגיה, או להאזין כל יום משך תקופה (למשל במהלך חודשי החורף).
זמן האזנה יומי, בין 20 דקות עד שעה. (רצוי לא שעה רצופה, אלא 20 דקות כפול 3 פעמים ביום).
לא הבנתי למה זה רק לחורף
יש אנשים שסובלים מדיכאון, חרדות, חוסר במצב רוח וכו' בכל עונות השנה…
צודק מיקי, לא רק לחורף 🙂 ניתן להשתמש כל השנה.
תודה 🙂
הי רינת,
תוך כמה זמן בדרך כלל מרגישים שינוי משמעותי בהרגשה?
וכמה זמן את ממליצה לשמוע את זה ביום?
היי בתיה, מומלץ להאזין כשעה ביום (למשל 20 דקות כל פעם). השינוי הוא גם מקומי בכל האזנה, וגם מתמשך לאורך זמן.
תודה רינת!
כרגיל התכנים שלך נהדרים ומועילים מאוד!
רציתי לדעת איך כדי להאזין לתדרים. האם נחוץ אם אוזניות? ואם גם כאן אפקט החזרתיות חשוב? או שאסור להאזין לתדרים באופן ממושך לאורך שעות היום?
ושוב תודה!
היי רתם, תודה רבה :). ההמלצה להאזנה לתדרים בינוראלים היא רק עם אוזניות ולרוב לא יותר משעה ביום. לגבי תדרים איזוכרוניים, אין מגבלה-אך עדיין רצוי לא לעלות על האזנה של שעה שעתיים ביום, כדי לא לשחק עם גלי המוח. העיקרון בתדרים אינו חזרתיות (כמו בדמיון מודרך ומסרים סאבלימינלים), אלא תרגול של מדיטציה לבחירתך, בזמן ההאזנה, כדי להעצים את ההשפעות החיוביות שלה.
נהנתי ,חייכתי אהבתי את המקצב והכלים צלילים נעימים משמחים .תודה רבה
איזה כיף להאזין, רינת ידלין כל מדיטציה שלך זהב!!!
כיף לשמוע 🙂 באהבה