קבלו הצצה אל מאחורי הקלעים של הבמאי והיוצר החזק ביותר בעולם – המוח האנושי.
מאז ומעולם, ניסו בני האדם לפצח
את החידה הגדולה של המוח האנושי. תרבויות עתיקות, דתות, וחוקרים משחר האנושות, ביקשו להבין מה מתרחש בתוך הקופסא השחורה האנושית, ואיך היא מנהלת אותנו.
ההבנה הגורפת מאז ומתמיד, הייתה כי היכולת לשלוט במוח תוביל לפריצת גבולות היכולת האנושית כפי שאנו מכירים אותה, ואולי תספק על הדרך, תשובות על שאלות קיומיות בוערות…
העשור שהחל ב-1990 והסתיים בשנת 2000, אפילו הוקדש בעולם כולו לחקר המוח, אך למרות שחלף עוד עשור וחצי מאז, דומה כי עדיין רב הנסתר על הגלוי. מיתוסים נפוצים טוענים כבר מאות שנים, כי אנו מנצלים בפועל רק 5% עד 10% מהפוטנציאל המוחי שלנו. מדענים בשנים האחרונות, מספרים לנו שגם זה לא נכון, ובפועל מדובר על ניצול של כעשירית האחוז בלבד – אנו משתמשים בפועל ב- 0.01 אחוז מהמוח!! עוד אומרים המדענים, כי המוח יכול לקלוט כ- 40 מליון ביטים של מידע בשנייה , כשרק 40 ביטים מתוכם (הרבה פחות מאחוז!) נקלטים על ידי המוח המודע, כלומר מגיעים למודעות או לזיכרון המודע שלנו.
אם נבחן אדם תחת היפנוזה, הוא יוכל לשחזר בדייקנות יום או שעה בחיים שארעה שנים קודם לכן, עדות לכך שכל הידע הנצבר הזה, נשמר בנבכי מוחינו, אבל היכן הוא מסתתר?
מה בעצם קורה עם אותם 99.999% נותרים של מידע שנקלטים על ידי המוח? מהו אותו חלק לא מודע או ה"תת מודע" שלנו, אליו מתנקז רוב המידע שנקלט במוח ומה העקרונות על פיהם הוא פועל? איך מגיעים לאותו מידע נסתר והאם הוא בכלל רלוונטי עבורנו? מתי ואיך המידע הזה נשלף, והאם יש לנו בכלל שליטה על התהליך?
שאלות אלו ורבות נוספות, מהוות חלק מהמסתורין שעוטף את ההתנהלות האנושית, וחוקרים ומורי דרך רבים, מנסים לתת להן תשובות לאורך ההיסטוריה; תשובות מדעיות, תשובות רוחניות או פילוסופיות… לא משנה באיזה תחום ננסה לבחון את הסוגיה, בסופו של יום, השאלה החשובה ביותר היא, האם ועד כמה, אנו יכולים להשפיע על המוח שלנו, על מנת שיסיע לנו להגשים את מה שאנו רוצים, או לפחות – שיפסיק לעמוד בדרכנו…
המוח כמחשב על:
- אם נדמה את המוח למחשב, נראה כי הוא פועל על פולסים חשמליים ומיצר חשמל ברמה של 10-20 ואט (כרבע מהצריכה של נורת חשמל ביתית) אך מסוגל לאחסן מעל 100 מיליון מגה-בייטס של אינפורמציה, שרובה המכריע מאופסן בתת המודע.
- מאגר הנתונים יושב בתוך המוח המודע והלא מודע, ונשלף משם, על פי רוב בצורה אוטומטית, כתגובה על רשמים ואירועים בחיינו.
- בדומה למחשב, המוח מקבל שדר מהחושים או ממערכת העצבים, מעבד את המידע ומתרגם אותו בצורת מחשבה או רגש שמפעיל את מערכת העצבים.
- המוח יכול להעלות מסך אחד בלבד ברגע נתון – כלומר לא ניתן לחשוב יותר ממחשבה אחת או לכוון פוקוס על יותר מדבר אחד ברגע נתון.
- שלא כמו המחשב, המוח יודע ליצר חשיבה יצירתית "מחוץ לקופסא", רגש ומודעות עצמית.
חלק מהתכונות הללו, יכולות לאפשר לנו "לתכנת" את המוח בצורה טובה יותר, כדי שיתמוך במה שאנו רוצים להשיג.
בפועל – יש לנו הרים של ידע ששוכנים בתת המודע, וצריך לדעת איך להפעיל את "המחשב" על מנת לחדור למידע הזה ולעשות בו שימוש נכון. מדענים מכנים תופעה זו "קצה הקרחון". הם מדמים את המודעות האנושית לקצה של קרחון שמגיח מעל הקרח, כשמתחת לפני המים, רובץ החלק הגדול באלפי מונים שהוא "תת המודע".
כמו במחשב, גם במוח שלנו יש "באגים" או ווירוסים שנובעים מתכנות או הטבעה של אינפורמציה מסוגים שונים, בעיקר בין הגילאים 0 עד 6 (כשהמוח שלנו במצב הקליטה הגבוה ביותר), אך גם בהמשך החיים. זו כמובן מטפורה, אך מדובר באמונות ורעיונות שיושבים בתת המודע וחלקם אפילו אינם נגישים לנו, אך זה עדיין לא מונע מהם לגרום לנו לחשוב, להרגיש ולנהוג בדרכים שמכשילות את הרצון המודע שלנו.
אם אינכם נמצאים במקום בו רציתם להיות בחייכם, מירב הסיכויים שקיים איזה "באג" בתת המודע שלכם, בצורת דפוס או אמונה – שסותר או מתנגד לרצון הזה, ומונע ממכם להגיע לאותו מקום.
חוקרים את המוח
אם כל זה מבלבל אתכם, אתם לא לבד…
חקר המוח מתפרש כיום על דיסציפלינות רבות, הן מהתחום הנוירולוגי פיזיקאלי, המתחקה אחר מבנה המוח ותפקידיו, והן מהתחומים הקוגניטיביים, המבקשים לבחון את אופן התפקוד האנושי. חלק מהמחקרים, משלבים דיסיפלינות שונות כמו נוירולוגיה ופסיכולוגיה ומתרכזים בשאלות חשובות כמו – האם ניתן להשפיע על קצב גלי המוח ולכפות על המוח לקבל או לשלוף מידע, לשנות דפוס פעולה אוטומטי או לרפא את הגוף? איך ניתן לאתר את המידע שיושב בתוכנו ויכול להועיל לנו? וחשוב מכך- איך נוכל למנוע ממידע מיותר או שגוי שהתנחל בתוכנו להישלף באופן אוטומטי ולנהל אותנו?
המדע כיום יודע לומר המוח האנושי מורכב משני חלקים מרכזיים, מנוגדים ומשלימים זה את זה: מוח שמאל שחושב בצורה מתוכננת ואחראי על הצד הלוגי, אנלוגי, אנליטי מתוכנן, ומוח ימין שחושב בצורת דימויים ותחושות, ואחראי על הפעילות היצירתית, היצרית והאינטואיטיבית שלנו. זו אמנם דרך מופשטת מידי להציג את הדברים אך זה מבהיר כי כדי להשפיע על המוח בצורה מושכלת, עלינו לשלב את הפעילות של שתי אונות המוח ולפעול הן במישור של המודעות והן במישור הלא מודע.
על מנת לשנות את חיינו ולהתקין "תכנת הצלחה", עלינו לנקות תחילה את כול אותם "באגים" או הטבעות ישנות, על מנת שהן לא תצוצנה בכול פעם שאנו מנסים לעשות שינוי ותמנענה אותו.
ישנן דרכים רבות לעשות כן, ואחת השיטות הקצרות והיעילות ביותר כיום בעולם ההתפתחות האישית, היא בעזרת "מניפולציה" מכוונת על מקצב גלי המוח (בעזרת האזנה למוזיקה ולתדרים לאימון גלי מוח), בשילוב עם עבודה מודעת של כוונה ודמיון מודרך/מדיטציה.
מה הם גלי המוח?
בתחום הנוירולוגי, הפעילות המוחית שלנו באה לידי ביטוי בפולסים חשמליים העוברים במוח, במקצבים שונים, ויוצרים מספר סוגים של גלי מוח. הזרם החשמלי במוח רוטט במהירויות שונות במהלך היום, בהתאם לפעילות שלנו. הוא יודע להאיץ ולהאט את הפולסים החשמליים בהתאם לסיטואציה, והוא עובד על תדרים של גלים המכונים גלי מוח. (Brain wave patterns).
קבוצות הגלים המרכזיות הן: גלי גמא, גלי בטא , גלי אלפא, גלי תטא וגלי דלתא.
גלי גמא – Gamma
גלי גמא פעילים במוח כאשר אנו במצב ריכוז וחדות גבוהים במיוחד. במצב זה המוח פועל בצורה מואצת של מעל 26 ביטים (פעימות) לשנייה, רמת המודעות גדלה וניתן להגיע לפוקוס גבוה, חשיבה מורכבת, ופתרון בעיות.
גלי ביתא – Beta
כשאנו במצב ערות רגיל, המוח רוטט במהירות של-20 פעימות לשנייה, במה שאנו מכנים תדירות גלי מוח מסוג ביתא. במצב זה, החושים שלנו ערים, המחשבות עולות במודעות כך שיש לנו אפשרות לזכור חלק מהן, ואנו מבצעים פעולות מודעות במצב ערות.
גלי אלפא – Alpha
מעט לפני שאנו נרדמים או לאחר שהתעוררנו בבוקר, המוח נע בתדירות איטית של בין 7 עד 14 פעימות בשנייה, במה שמדענים מכנים גלי אלפא. מצב גלי מוח אלפא, הוא מצב טבעי שכל אחד עובר במהלך היום לפרקים שונים. זהו מצב של רגיעה שבו שני חלקי המוח: השמאלי האנליטי, והימני היצירתי, מתקשרים ביניהם בצורה הטובה ביותר, האינטליגנציה שלנו חדה, מערכת החיסון של הגוף נכנסת לפעולה, והמוח פתוח לשלוף רעיונות ותכנים שנקברו בתת המודע. סופרים וממציאים רבים, טוענים כי היצירות הגדולות שלהם, נוצרו מתוך מצב תודעתי זה.
גלי תטא – Theta
אם נעמיק בתוך המדיטציה אל תוך השלב הראשון של מחזור השינה המכונה "שינה קלה", נגיע לרובד רגוע יותר שבו המוח נע במהירות של 4-7 פעימות לדקה המכונה תדר גלי תטא . בתדר זה, לרוב נאבד את המודעות, ולא נייצר מחשבות אך נהיה פתוחים יותר לקבל מסרים מתת המודע ומהאינטליגנציה הגופנית שלנו. יש מטפלים שעובדים במישור הזה שבו ניתן לדוגמה להפחית כאבים במצב היפנוטי. זהו תדר חשוב הפעיל גם כשמאזינים להקלטה של דמיון מודרך כי האוטוסוגסטיות (הצהרות לשכנוע עצמי) נקלטות במוח גם כשאנו במצב של "מודעות חסרה" או של שינה – ואיננו זוכרים אותן במוח המודע.
גלי דלתא Delta
כאשר אנו ישנים, התדירות של הרטט במוח מאטה עד למהירות של- 1/2 ביט בשנייה- במה שנהוג לכנות גלי מוח דלתא, או שינה עמוקה. איננו יודעים בוודאות מה קורה במצב גלי מוח של דלתא, אך זהו מצב של חוסר הכרה או חוסר מודעות מוחלט. במצב זה, תת המודע נשאר פעיל וממשיך לתפעל את מערכות הגוף ואת מנגנון החלימה, אך המוח המודע נח, ולרוב אינו זוכר את שארע בזמן השינה. כשהמוח מאט לגלי דלתא – זה הזמן הטוב ביותר של הגוף לרפא את עצמו בלי התנגדויות.
איך נשפיע על המוח שלנו כדי שיעבוד לטובתנו?
מחקרים מראים שכאשר המוח שלנו עובד בתדרי גל מסוימים, למשל גלי אלפא או תטא, שני חלקי המוח, השמאלי האנליטי, והימני היצירתי, מתקשרים ביניהם בצורה הטובה ביותר ומאפשרים פתח ותקשורת בין המוח המודע למוח התת המודע. זהו מצב שבו שתי האונות שלנו מאוזנות במה שנקרא סינכרון מוחי, האינטליגנציה שלנו חדה יותר, מערכת החיסון של הגוף נכנסת לפעולה, והמוח פתוח לשלוף רעיונות ותכנים שנקברו בתת המודע או לחילופין, לקבל מסרים שעוקפים את המודע וחודרים ישירות לתת המודע.
אחת מהדרכים הטובות ביותר להשפיע על פעילות גלי המוח שלנו בצורה מכוונת,
היא בעזרת האזנה לתדרים שונים, המסנכרנים את המוח לגלים המאפשרים שליפה והטמעה של מידע בצורה היעילה ביותר. רוצים להתנסות באימון גלי מוח בתדרים? תדרים להאזנה בחנות במדיטציות.
כאשר אנו מעבירים את המוח שלנו לפעול בגלים רגועים כמו תדר גלי אלפא או תטא בצורה מלאכותית, נוכל להיכנס למצב תודעתי גבוה ומפוקס, לשמור על מחשבה אחת ממוקדת, לשתול בתוכו מידע שיועיל לנו, לשנות דפוסי חשיבה והתנהגות, ולבצע שינויים שלא הצלחנו לבצע עד היום. האזנה לתדרים, לדמיון מודרך ולמסרים חיוביים, משנה את פעילות גלי המוח ובעקבות זאת, את החיווט של הנתיבים הביוכימים שמוליכים מולקולות של רגש ויוצרים נתיבים קבועים בתוך המוח. כשנשנה את הנתיבים הללו – ישתנו גם חיינו.
זה לא אומר שלא נדרשת עבודה והתכוונות, אך יש באפשרותנו לשלוט בתהליך בעזרת כוונה, אימון וחזרתיות (ממש כפי שמאמנים שריר), ובצורה זו, ליצור את השינויים הרצויים בחיינו.
סיכום: המוח האנושי נחשב לאחת מהמערכות המורכבות ביותר, אם לא המורכבת ביותר בעולמנו. שנים רבות עוד תחלופנה עד שהאדם יצליח לפענח עוד חלקים מהסודות שהוא טומן. עד אז, אין שום סיבה שלא נשתמש באינפורמציה שידועה לנו, כדי לרתום אותו לצורך מודעות עצמית, שינוי, ושיפור חיינו.
כשיש לנו את הכלים הדרושים, זה לא רק אפשרי, אלא אפילו לא כל כך קשה…
רוצים לסגל לעצמכם חשיבה חיובית? נסו את הקלטות לפיתוח חשיבה חיובית בחנות במדיטציות:
האם יש הפניה למקור המידע? לאותם המחקרים המדברים על אחוזים ועל הביטים של מידע הנקלטים במוח? אני לא מוצאת…
תודה
יש הפניה למחקרים שונים בחנות: https://www.meditations.co.il/%d7%9e%d7%97%d7%a7%d7%a8%d7%99%d7%9d-%d7%a2%d7%9c-%d7%94%d7%98%d7%9b%d7%a0%d7%99%d7%a7%d7%95%d7%aa
כתבה מחכימה. הייתי רוצה לעשות בזה שימוש מעשי.
את צודקת, זה מגוחך. כל עניין האחוזים מהמוח הוא בדיה. זה לא באמת קיים ואין מחקרים שמצביעים על כך, כמו שציינת
כתבה מעניינת מאוד, וחשוב מאוד שאנשים ידעו איך לשלוט במחשבות, בכדי ליצור חיים טובים יותר..מקסים.
אפשר דוגמאות או קישורים לדמיון מודרך ?
מאמר מרתק מאוד.
תודה לך רינת על שורות מידע אלו,מקיפות
ומעמיקות בד בבד. לרבים מאיתנו אשר אינם
עוסקים בתחום זה מידע זה צריך להקרא לא פעם על מנת להיטמע היטב. המשיכי לתרום בדרכך לחברה מודעת
יותר.
כתבה מעניינת, למדתי רבות.
כל הכבוד !
המשכי כך, עלי והצליחי 🙂